Mutlu Gulen Adam 800x445

İzmir İmplant Uygulaması

İzmir İmplant Çeşitleri

İmplant Nedir?

Ağızda eksik olan dişlerin görevini yerine getirmek amacıyla hastaların çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküne implant denir.Bunun yanı sıra bu uygulama bireylerin diş estetiğini tamamlamak için de yapılır. Diş implantları genellikle titanyumdan yapılır. İmplant uygulaması tek diş, birkaç diş veya bütünsel (total) dişsizlik vakalarında uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Çene kemiğine oturtulan implantlar sayesinde hastalar, kendi dişlerini kullanıyormuş gibi günlük hayatlarına rahat bir şekilde devam edebilmektedirler. Özel Medidenta İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak İzmir implant çeşitleri konusunda uzman ekibimizle hizmetinizdeyiz.

Diş İmplantı Nedir?

Diş köprü ayağı olarak kullanılan diş implantları aynı zamanda tek dişin eksik olduğu durumlarda da kullanılmaktadır. Diş implantlarında doku dostu malzemeler kullanılmaktadır. Bu şekilde çene kemiğinde ömür boyu kalabilirler. Diş implantlarını diş hekimleri 30 yılı aşkın bir zamandır kullanmaktadırlar. Bu süre zarfında implantolojide büyük gelişmeler yaşanmıştır.

İmplant operasyonu için belirlenen vakit hastanın durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Bu süre genel olarak yarım saat ile bir-iki saat arasında değişir. Ameliyat sonrası implant ile çene kemiğinin birleşmesi ve kaynaşması için yaklaşık olarak iki ile altı ay arasında beklenir. Bu bekleme süresinde genellikle hasta ağrı duymaz.

Izmir Implant Tedavisi

İzmir Diş İmplantı Çeşitleri

Dental implant da denilen diş implantı, titanyum metalinden üretilmiş, çevresinde yivleri olan bir vidaya benzetilebilir. Yüzeyleri ve yiv tipleri markadan markaya farklılık gösteren İzmir diş implantlarının farklı genişlikleri ve uzunlukları bulunmaktadır.

 İMPLANT ÇEŞİTLERİ

  • Subperiostal implantlar.
  • İntramukozal insertler.
  • Endosseöz (endostal) implantlar.
  • Endodontik stabilizatörler.
  • Transosseöz (Transmandibular) implantlar.

Kişiye Özel İmplant Tedavileri

Kullanılan materyallere ve uygulamalardaki farklılıklara göre implant çeşitleri sınıflandırılmaktadır. İmplant uygulama çeşitleri, diş hekiminin yapmış olduğu tetkikler sonucunda, hastanın diş ve ağız dokusunda gözlemlenen bulgulara göre farklılık göstermektedir.. Bu nedenle başarılı bir implant uygulaması için deneyimli bir doktor tarafından detaylı bir muayenenin yapılması son derece önemlidir. En çok kullanılan implant çeşitlerinin detaylarına bakacak olursak şu bilgilerle karşılaşırız:

5 Başlıkta İzmir İmplant Çeşitleri

1. Endodontik İmplantlar

Bu implant çeşidinde tam anlamıyla eksik bir dişten söz etmek mümkün değildir. Aksine yapı itibariyle zayıflamış dişler söz konusudur. Bu nedenle uygulamaya implant yerine endodontik stabilizatör denildiğine de rastlayabilirsiniz. İzmir implant çeşitleri arasında diş hekimleri tarafından en çok tercih edilen implant türü endodontik implantlardır..

2. Transosseöz İmplantlar

Çene kemiğinin durumuna göre implantın başarı oranı artabilir. Ancak çene kemiğinin yeterli olmadığı durumlarda başka yöntemlerde mevcuttur. İmplant çeşitleri arasındaki transosseöz implant yönteminde sadece eksik dişin olduğu alana değil, aksine çene kemiğinin tamamına  implant uygulaması yapılmaktadır. Hastanın mutlaka genel anestezi altında olması gerekmektedir. Uygulama esnasında karşılaşılan zorluklar ve yavaş iyileşme hızı sebebiyle günümüzde nadir uygulanan dental implant türleri arasındadır.

3. İntramukozal İmplantlar

Yaygın olarak günümüzde pek tercih edilmese de eski uygulamalarından sayılmaktadır. 1943 yılında ilk olarak uygulanmaya başlayan bu implant titanyumdan oluşmaktadır.  Maliyetinin yüksek olması ve esnek olmaması nedeniyle tıpkı transsoseöz implantlar gibi intramukozal implantların da kullanımı giderek azalmıştır. Bu nedenle günümüzde daha kullanışlı implant çeşitleri tercih edilmektedir.

4. Subperiostal İmplantlar

Subperiostal implantlar, implant çeşitleri arasında pek tercih edilmesede kullanım esnasında baskıyı diş köklerine eşit miktarda dağıttığı için oldukça dayanıklıdır. Uygulaması zor olduğu için tercih edilmemektedir. Çünkü implantın çene kemiği ortaya çıkarılarak yerleştirilmesi gerekmektedir. İyileşme döneminin uzunluğu ve maliyetinden ötürü günümüzde pek tercih edilmeyen bir uygulamadır. 

5. Endostal İmplantlar

Çağımızda en yaygın kullanılan diş implant çeşitleri endostal ya da endosseöz implantlardır. İmplant denildiğinde birçok insanın ilk aklına gelen ve rutin uygulamalarda kullanılan implant çeşidi vidalı implantlardır.. Ayrıca blade ve silindirik implantlarda  endostal implant çeşitleri arasındadır. Ancak bu implant çeşitleri arasında uygulama açısından bir fark yoktur. Çünkü isimlerinin değişkenlik göstermesi genelde biçimleriyle ilgilidir. Günümüzde yaygın olarak vida formunda implantlar kullanılmaktadır. Bunlar köklere çok benzeyen ebatlardadır. Görüntü itibariyle vida şeklinde olan bu implantlar, genellikle titanyum malzemeden üretilirler.

Titanyum implantların günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürün gibi değişik markaları vardır. Dünya genelinde yaklaşık beş yüzün üzerinde farklı markadan söz edebiliriz. 

İzmir Diş İmplantı Kimlere Uygulanır?

İzmir diş implantının çok geniş bir kullanım alanı vardır. Hemen hemen her bireye İzmir diş implantı uygulanabilir. İmplantların 18 yaşından sonra kullanılması daha uygundur. Hatta ileri yaşlarda implant uygulamalarında başarı oranı daha yüksektir. Bunun nedeni kemik metabolizması yavaşlamasıdır. Bunun sonucunda da vücudun verebileceği herhangi bir iltihabi reaksiyon daha yavaş seyredebilmekte ve iltihaplı bölgenin iyileşmesi daha kolay olmaktadır. Dolayısıyla yaşlı hastalarda daha da güvenle kullanılan bir yöntemdir. Fakat fibroz displazi gibi çok nadir görülen sistemik hastalıklar ile kemiği ilgilendiren hastalıklar söz konusu olduğunda diş implantı uygulanmaz. Kontrolsüz şeker hastalığı yani diyabeti olan hastalarda implant uygulaması tetkikler sonucunda yapılmaktadır. Ayrıca küçük yaştaki çocuklarda ve büyüme çağında olan genç bireylerde de kullanılmamaktadır. 

Izmir Implant Uygulamasi 768x447

Diş İmplantı Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İmplant yapılırken çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmaktadır. Üst çenede özellikle sinüs boşluğu ile ağız içinde yeterli kemik mesafesinin bulunması gerekmektedir. Böyle durumlarda eğer yeterli mesafe yoksa sinüs hava boşluğu implantı kendine (yukarı) doğru çekebilmektedir.

Bu gibi durumlarda kısa süre içerisinde müdahale edilmesi önemlidir. Özel Medidenta İzmir Ağız ve Diş Polikliniği alanında uzman ve tecrübeli diş hekimleriyle İzmir diş implantı hastalarına önemli bir hizmet sunmaktadır. 

Kişiye Özel İmplant Uygulaması 

Titanyumdan yapılan yapay bir kök olan implant uygulamasının her hastaya uygulanması zorunlu değildir. Bir hastaya implantın gerekli olup olmadığını anlamak için ilk aşamada tomografi ve panoramik gibi röntgenlerle ağız içi muayenesi yapılmalıdır. Bu muayene sonucunda hastanın yeterli kemik mesafesi varsa ve sistemik hastalıklara sahip değilse, hasta implant uygulaması için uygundur. Uygulama için en önemlisi, ağız içinde yeterli kemik mesafesinin olmasıdır. Bazı durumlarda yeterli kemik mesafesi yoksa kemik tozlarıyla yani grafitlerle kemik oluşturulmaktadır. Diş implantı uygulamasını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisi de şeker hastalığıdır. Hastanın ileri seviyede şeker rahatsızlığı varsa ve  özellikle kontrol altında tutulamıyorsa, diş implantı tedavisinden kaçınılmalıdır. Şekerin regüle (kontrol altında) olduğu durumlarda İzmir diş implantı işlemleri yapılabilmektedir. Şeker hastalığının kontrol altında olması durumunda diş implantı uygulamasında bir sakınca bulunmamaktadır. Yüksek tansiyon hastalarında da implant uygulamasından kaçınılmaktadır. Öte yandan kemik erimesi had safhaya ulaştığında implantın tutunabileceği bir kemik bulunamamaktadır. Bu tarz durumlarda geleneksel diş protezleri tercih edilmektedir. 

Sorularla İzmir İmplant Uygulaması

İzmir İmplant Ne İşe Yarar?

Diş implantları, cerrahi müdahaleyle eksik diş ya da dişlerin kökleri yerine, çene kemiğine yerleştirilerek diş kayıplarının yol açtığı olumsuzlukları gidermeyi amaçlar. İmplantın kendisi bir diş protezi olmayıp, yapay bir diş kökü olarak görev yapar. İmplant kullanılarak porselen diş ya da hareketli protez dişlerle kişinin diş eksikleri giderilmiş olur.

İzmir Diş İmplantı Uygulamasının Ömrü Ne Kadardır?

Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. İmplantlar, ağız içine uzun yıllar kullanım için yerleştirilirler. Burada diş bakımı, kişinin diğer hastalıkları ve kullanım alışkanlıkları gibi faktörler sürenin kısalmasına yol açabilmektedir. 

İzmir İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Geleneksel olarak diş eksikliğini gidermek için kullanılan yöntem köprü yöntemidir. Köprü yapılırken eksik diş bölgesinin önünden ve arkasından bir kaç diş küçültülür. Bunlar köprü ayağı olarak kullanılırlar. İzmir diş implantı uygulaması, köprü yapılmasına gerek kalmadan diş eksikliğini gidermektedir.

Herkes İzmir Diş İmplant Uygulaması Yaptırabilir mi?

Yeterli hacim ve kalitede çene kemiği yapısına sahip olan hastalar implant yaptırabildikleri gibi bazı istisnai durumlar da söz konusudur. Kontrolsüz ve yüksek düzeyde seyreden şeker hastalığı, sistemik hastalıklar gibi bazı kontrol altında olmayan hastalıklar implant uygulamasının başarısını etkileyebilmektedir. Hastalıklarınızı ve kullandığınız ilaçları hekiminizle paylaşmanız bu bakımdan oldukça önemli bir husustur. Diş hekiminin gerekli görmesi durumunda sizi doktorunuza yönlendirerek hastalığınız hakkında bilgi isteyebilmektedir.

Mutlu Gulus 768x512

İzmir Diş İmplantı Uygulamasını Ne Zaman Yaptırmalıyım?

Diş implantlarının farklı yerleştirme prosedürleri bulunmaktadır. Diş çekiminin ardından hemen yerleştirilen implantlar bulunduğu gibi, 1 ay sonra ya da 3 ay sonra yerleştirilen implantlar da bulunmaktadır. Her prosedürün avantaj ve dezavantajları olduğu gibi, her prosedür herkes için de uygun olmayabilir. Diş çekimini takip eden ilk 6 ay içerisinde implant yerleştirme ameliyatının gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Tedavi geciktirildiği takdirde çekilen dişin boşluğundaki kemik hacim olarak hem yüksekliğinden hem de kalınlığından kaybedebilir. Böyle bir durum, implant yerleştirmek için yetersiz kemik hacmi olarak değerlendirilmektedir.

Diş İmplantı Uygulamasının Başarısızlığı Ne Demektir?

İmplantın yüzeyi ile kemik arasında oluşması beklenen bağın oluşamaması ya da oluşan bağın kaybı diş implantlarındaki başarısızlıktan dolayıdır. Bu durumda implantın yerinden çıkarılması gerekmektedir.

İmplant Yerleştirme Operasyonunun Riskleri Nelerdir?

Hastalarda en çok implant bölgesinde şişlik ve ağrı gibi şikayetlere rastlanılmaktadır. Fakat uygulanan implant sayısına göre bu semptomlar değişkenlik göstermektedir. Ayrıca implant yerleştirme safhasında enfeksiyon sorunları ortaya çıkabilmektedir. Erken implant kaybı, komşu dişte hasar, sinir hasarı gibi rahatsızlıklar da oluşabilmektedir.

Diş İmplant Yerleştirme Operasyonu Nasıl Yapılmaktadır?

Diş implant yerleştirme ameliyatları çoğunlukla lokal anestezi altında, hastanın bilinci yerinde iken implantların yerleştirileceği bölgeye anestezi uygulanarak yapılır. Bu anestezi sayesinde operasyon sırasında hastanın ağrı-acı duyması engellense de hasta hafif bir baskı hissedebilir.

İmplant bölgesine cerrah tarafından, hastanın kemiğinin durumuna göre gerekli çalışmalar yapılmaktadır. İnceden kalına doğru uçları kullanarak implantın yerleştirileceği yuva hazırlanır ve implant yerine yerleştirilir. Daha sonra implant kapağı kapatılır. Son olarak kesi yapılan diş eti dikilir ve çeneyle kaynaşması için beklenir. Bu sürenin sonunda hekiminiz tarafından size yeni bir randevu verilir ve diş eti şekillendirici kapaklar takılır. Bu işlem, lokal anestezi altında yapılırken, implantın yerleştirilmesi kadar uzun sürmez ve ağrılı bir işlem değildir. Bu kapaklar ile 7-10 gün içerisinde diş etleri şekillenmiş olur. Daha sonra ölçü aşamasına geçilir.

Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    • Kanama: Yarım saat süreyle gazlı bezi ısırmanız önerilir. Gazlı bez çıkarıldığında kanama ya da sızıntı devam edebilir. Bu durumda bir gazlı bez daha yerleştirilir. Sızıntı şeklindeki kanın, tüm tükürüğünüzü pembeye ya da kırmızıya boyaması söz konusu olabilir. Aktif kanama olmadığı için bu durum normal karşılanmaktadır. 

    • Yeme-İçme: Anestezi etkisi geçmeden bir şey yenilmemesi ve çiğneme yapılmaması önerilir. İlk günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeniz ve işlemin yapıldığı tarafta çiğneme yapmamanız tavsiye edilir. Bol bol su tüketmeniz faydalı olacaktır. Normal gıdaları tüketmeye başlayabilmeniz için çiğneme konusunda rahatsızlık hissetmediğiniz zamana kadar beklemeniz gerekmektedir.

    • Ağrı-Şişlik: Anestezi etkisi geçtikten sonra operasyon bölgesinde hissedebileceğiniz ağrı için size reçete edilen ağrı kesicileri kullanmanız faydalı olacaktır. İlgili bölgede şişlik de izlenebilmektedir. Şişlikler için soğuk uygulama yapabilirsiniz. Şişlikler genelde 2-3 gün içerisinde azalma eğilimi göstererek iyileşir. Şişliklerle birlikte morarma ve kan toplanması gibi etkiler de gözlenebilmektedir. Bunların kaybolması bir haftayı bulabilmektedir.

    • Ağız Hijyeni: Operasyon bölgesi haricinde dişlerinizi ilk günden itibaren fırçalamanıza devam edebilirsiniz. Dikişlerinizin olduğu alanı iki gün fırçalamamanız tavsiye edilir. Bu süre geçtikten sonra yumuşak uçlu bir diş fırçası vasıtasıyla hafifçe süpürür gibi fırçalayabilirsiniz. Bu işlem yara iyileşmesi açısından önem arz etmektedir.

    • İlaç Kullanımı: Reçeteye yazılan ilaçlar haricinde bir ilaç kullanmamanız önerilmektedir. 

* Bu içeriğin geliştirilmesinde Kurumsal Medya Danışmanlığı katkı sağlamıştır.

* Özel Medidenta İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği web sitesinde yayınlanan yazılar ve görseller yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Özel Medidenta İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği tarafından tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Medidenta
Hasta Temsilcisi İçin Yazınız