Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Endodonti kelimesi; Yunancada “Endo” (içinde) ve “odont” (diş) kelimelerinden türemiştir. Dişlerin sinir kanalları ile ilgilendiği için adını buradan almıştır. Endodonti dişin pulpa kısmının (sinirlerin bulunduğu canlı dokunun) onarımı ve tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği branşıdır.

Kanal tedavisi, bazı dişlere çok fazla işlem uygulandığı zaman pulpa zarar görür veya aşırı iltihap olmuş, herhangi bir sebepten dolayı hasar gören dişlerde diş özü zarar görür ve diş ağrısı ile beraber ilerleyen dönemlerde dişin kaybedilmesine sebep olduğu için yapılır. Kanal tedavisi, bu tip diş sorunlarında, diş özünün çıkartılarak o bölgenin dezenfekte edilerek dolgu maddesi ile doldurulup kapatılması işlemidir. Diş kökünün içinde kanalların temizlenmesinden dolayı bu tedaviye ‘’kanal tedavisi’’ adı verilmiştir.

Kanal Tedavisi Aşamaları

Kanal tedavisi gerektiği durumlarda hastadan bazı işlemlerin yapılması istenir. Tedavinin başarılı olabilmesi için istenen işlemler şunlardır;

Diş Röntgeni

Herhangi bir sebepten dolayı dişlerde hasar veya çürüme görüldüğünde hasta, diş hekimine başvurur. Diş hekimi endodonti tedavisinin gerektiğini anlaması durumunda kişiden röntgen çektirmesini ister. Röntgen dişteki çürüğün tam olarak yerinin tespit edilmesi için istenmektedir.

Anestezi

Dişe gerekli dolgu işleminin yapılabilmesi için öncelikle lokal anestezi yapılarak, diş bölgesinin uyuşturulması sağlanır. Her ne kadar halk arasında kanal tedavisinin dolgu işleminden daha ağrılı olduğunu düşünseler de doğrusu bunun tam tersidir.

Pulpektomi

Anestezi yapıldıktan sonra dişe kaviteden (boşluk) açılarak hastalıklı pulpa alınır. Bu işlem dişin durumuna göre uzun veya kısa sürebilmektedir. Ancak lokal anestezi yapıldığı için bu işlemde herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.

Doldurma İşlemi

Diş özü (pulpa) çıkartıldıktan sonra bölgede bir boşluk oluşur. Bu boşluk “guta perka” adı verilen bir madde ile doldurularak “siman” denilen madde ile kapatılır. Genellikle tüm bu işlemler diş hasarının büyüklüğüne ve diş özüne bağlı olarak ortalama 1 saat kadar sürmektedir.Kanal tedavisi gerektiren durumlar genellikle; çatlak diş, derin çürük ve dişe darbe alınmasından dolayı dişte ortaya çıkan hasarlardır. Bu tarz durumlarda dişin kurtarılma şansı varsa protez yapılmaz. Dişin ana diş olması nedeni ile dolgu maddesi ile kapatılması daha iyidir. Uzman hekimler, bir dişin ana diş olarak kalması için ellerinden geleni yaparlar ve mümkünse dişi çekmekten kaçınırlar.

Kanal Tedavisi BRANŞINDA GERÇEKLEŞEN

Uygulamalar

Memnun Hasta 700 500
SAĞLIKLI VE MUTLU

Hastalarımız

Tedavisini yaptığımız hastalarımızın ailece memnuniyetlerini görmek bizleri de mutlu etmektedir. Memnun hastalarımızın mutluluğu bizlere motivasyon kaynağı olmaktadır.

Kanal Tedavisi

Tedavi Süreci

Hasta İletişimi

“Hastanın diş geçmişi ile ilgili bilgiler alınır. Varsa eskiden çekilen diş röntgenleri incelenir ve diş hekimi tarafından tedavi süreci bilgisi paylaşılır.”

Hasta İletişimi

Tedavi Planlaması

“Kişiye özel tedavi planlaması diş hekimiyle birlikte yapılır.”

Tedavi Planlaması

Takip Ziyaretleri

“Tedavi sonrasında belirlenen aralıklarla iyileşme takip edilir”

Takip Ziyaretleri
MEDİDENTA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİNDE

Sık Sorulan Sorular

Merkez Şube

İnönü Mah. İzmir Aydın Cad. No:87/A D:1 Ayrancılar/Torbalı İZMİR

Konum: https://maps.app.goo.gl/H6QfgHAfEPVwuzaU8

 

Telefon

+90 537 845 20 00

+90 232 854 72 22

 

İnönü Şube

İnönü Mah. İzmir Aydın Cad. No:103/C Ayrancılar/Torbalı İZMİR

 

Konum: https://maps.app.goo.gl/CT6o9qKCsKBTXYZu6

 

Telefon

+90 542-203-4990

+90 232-203-4980

 

E-posta

info@medidenta.com.tr

Kliniğimizde muayene öncesi diş filmi (panoramik röntgen) çekilerek gözle görülemeyen kemik içi yapıların durumu izlenir, diş ve diş eti rahatsızlıkları kök ve kemik ile olan ilişki belirlenir. Sonrasında ağız içi muayene yapılarak diş yapısı bozuklukları için olabilecek tedaviler belirlenir ve planlama aşamalandırılır.

Diş muayeneniz sonrasında diş yüzeyindeki tartar (dental plak) ve lekelenmeler diş taşı temizliği yapılarak giderilir. Eğer lekeler uzun süredir mevcut ise bu lekeleri gidermek için dişlerinizin profesyonel olarak beyazlatılması gerekebilir. Daha beyaz bir gülüşe sahip olmak isterseniz estetik dolgu yapılabilir veya dişleriniz kuronlanabilir (kaplanabilir). Diş hekiminiz yapılan muayene sonrasında size en uygun olan tedaviyi önerecektir.

Düzenli ya da etkin fırçalamamaktan kaynaklı olarak mikrop tabakasının dişler ya da diş eti üzerinde birikmesi sonucu oluşan bakteriler dişetlerinde iltihaba yol açar. Bu durum hafif kızarıklık, şişlik ya da beyazlık gibi belirtiler gösterebilir.

En az 6 ayda bir ayrıntılı diş muayenesinin yapılması öngörülmektedir.

Düzenli bir ağız bakımı ile ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Size uygun bir diş fırçası, diş macunu ile doğru ve etkin fırçalama yöntemiyle diş ipi kullanarak ara yüzlerin temizlenmesi sağlanabilir. Düzenli hekim kontrolleri ağız sağlığınızı korumada yeterli olacaktır.

Titanyumun sağlamlığı, hafifliği ve toksik olmamasının yanı sıra biyouyumluluk ve kemik entegrasyonunun çok iyi olması sebebiyle implant yapımında en çok tercih edilen metaller arasında geldiği bilinmektedir. Doku dostu olan titanyum implant ile yapılan tedaviler kansere sebep olmaz. Titanyum aynı zamanda ortopedide de sık sık tercih edilen bir metaldir. Bu konuda iki alanda da tek bir kansere sebep olma vakasına rastlanmamıştır. Bu nedenle implant kanser yapar mı sorusuna gönül rahatlığı ile hayır cevabı verilebilir.

İmplant tedavisi, cerrahi müdahaleler ile tamamlanan bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle implant sonrası ağrı olmaktadır. İmplant tedavisi sonrasında oluşan ağrı: Yüzün belirli kısmında şişme, diş etlerinde şişkinlik, hafif kanama sonucu acı gibi şekillerde meydana gelebilir.

Bu ağrı ve rahatsızlık şekilleri, implant sonrası semptomlar arasında sıklıkla görülmekte olup, belirli bir süre boyunca hastanın aldırış etmemesi gereken konular arasındadır.

İmplant sonrası ağrı için diş hekiminin uygun gördüğü ağrı kesiciler kullanılarak, süreçte yaşanacak ağrı hafifletilir hatta sıfıra dahi indirilebilir.

Süt dişleri de normal kalıcı dişler gibi tedavi edilmelidir. Aksi takdirde ağrı, kötü koku, beslenme bozukluğu, çiğneme zorluğu gibi birçok probleme yol açabilir. Hatta bu dönemde tedavi edilmeyen dişler ileride diş çapraşıklığı ve çene gelişiminde bozukluk gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Süt dişlerdeki çürükler tedavi edilmediğinde hem ağrı hem de dişlerdeki madde kayıpları nedeniyle çocuk etkin bir çiğneme yapamayacak, beslenme bozuklukları oluşabilecektir. Öte yandan estetik açıdan dişlerin kötü görünümü çocuğu rahatsız edecektir. Bir diğer önemli sonuç ise süt dişlerindeki çürüklerin ilerlemesiyle oluşacak enfeksiyonun altındaki sürekli diş germine zarar vermesidir. Çürükler tedavi edilmediğinde ilerleyerek dişin çekimine gerek duyulduğunda o dişin yerine gelecek sürekli dişin boşluğunu koruyabilmek adına yer tutucu denen apareylerin yapılması gerekecektir. Bunun yerine o süt dişinin tedavi edilmesi hem daha sağlıklı hem de daha kolay bir işlemdir.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINIZ İÇİN

Bize Ulaşın

Medidenta Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak, son teknoloji cihazlar ve her biri branşlarında uzman doktorlarımız ile ağız ve diş sağlığınızda yaşadığınız sorunlarınıza profesyonel çözümler sunuyor;

“Gülüşünüzü Birlikte Tamamlıyoruz.”

Medidenta Randevu Kayıt Formu
Yukarıda vermiş olduğum bilgilerimin doğruluğunu kabul ediyorum. Benimle; telefon, e-posta, Whatsapp, Telegram gibi uygulamalar üzerinden ulaşılmasına izin veriyorum.
Hakkındaki Videoyu Oynat kanal-tedavisi-medidenta-izmir-torbali-ayrancilar
Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Medidenta
Hasta Temsilcisi İçin Yazınız