Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Nedir
Pedodonti, latince kökenli bir kelimedir ve “çocuk dişleri” anlamında kullanılır.. Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-12 yaş arası çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunması ve bunların tedavisidir.
Süt dişleri genellikle doğumdan sonraki 6. ayda sürmeye başlar ve toplam 20 adet süt dişi 2,5 yaşına kadar tamamlanır. Süt dişleri, daimi dişlere göre yapısal ve anatomik farklılıklar göstermekte ve bu farklılıklar süt dişlerini, çürük oluşmasına ve aşınmaya karşı daha dirençsiz kılmaktadır. Bu süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesi olsa da aynı zamanda konuşma, estetik ve sonrasında gelecek daimi dişler için yer tutma görevleri de vardır. Süt dişlerinde olan çürükler çocukta beslenme esnasında ağrı ve buna bağlı olarak yetersiz beslenmeye sebep olurken aynı zamanda çürük süt dişleri boyut kaybına uğrayarak daimi dişler için yeterli yer tutamamaya başlar. Bu da ileride meydana gelebilecek yer darlığına davetiye çıkartabilmektedir.
- Çocuklarda 6 yaşından itibaren daimi dişler sürmeye başlar ve 12 yaşına kadar olan bu dönemde hem süt hem daimi dişler bulunmaktadır.
- Bu karışık dişlenme döneminde ağız ortamında eğer çürük süt dişleri varsa, daimi dişler için de çürük riski teşkil eder.
- Aynı zamanda yeni sürmüş daimi dişlerin tedavileri, olgun daimi dişlerden ayırtedilebilmekte, bu konu uzmanlık gerektirebilmektedir.
Pedodontist, bebeklik döneminden itibaren çocukların hem ağız ve diş sağlığını hem de çene ve yüz gelişimini takip eder, ihtiyaca binaen önleyici ve tedavi edici tüm tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleştirir.
ÇENE CERRAHİSİ BRANŞINDA GERÇEKLEŞEN
Uygulamalar

SAĞLIKLI VE MUTLU
Hastalarımız
Tedavisini yaptığımız hastalarımızın ailece memnuniyetlerini görmek bizleri de mutlu etmektedir. Memnun hastalarımızın mutluluğu bizlere motivasyon kaynağı olmaktadır.
Çocuk Diş Hekimliği
Tedavi Süreci
Hasta İletişimi
“Hastanın diş geçmişi ile ilgili bilgiler alınır. Varsa eskiden çekilen diş röntgenleri incelenir ve diş hekimi tarafından tedavi süreci bilgisi paylaşılır.”
Tedavi Planlaması
“Kişiye özel tedavi planlaması diş hekimiyle birlikte yapılır.”
Takip Ziyaretleri
“Tedavi sonrasında belirlenen aralıklarla iyileşme takip edilir”
MEDİDENTA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİNDE
Sık Sorulan Sorular
Size Nasıl Ulaşabilirim ?
Merkez Şube
İnönü Mah. İzmir Aydın Cad. No:87/A D:1 Ayrancılar/Torbalı İZMİR
Konum: https://maps.app.goo.gl/H6QfgHAfEPVwuzaU8
Telefon
+90 537 845 20 00
+90 232 854 72 22
İnönü Şube
İnönü Mah. İzmir Aydın Cad. No:103/C Ayrancılar/Torbalı İZMİR
Konum: https://maps.app.goo.gl/CT6o9qKCsKBTXYZu6
Telefon
+90 542-203-4990
+90 232-203-4980
E-posta
info@medidenta.com.tr
Dişlerimin Tedavi Süreci Nasıl Planlanıyor?
Kliniğimizde muayene öncesi diş filmi (panoramik röntgen) çekilerek gözle görülemeyen kemik içi yapıların durumu izlenir, diş ve diş eti rahatsızlıkları kök ve kemik ile olan ilişki belirlenir. Sonrasında ağız içi muayene yapılarak diş yapısı bozuklukları için olabilecek tedaviler belirlenir ve planlama aşamalandırılır.
Dişlerimin Daha Beyaz Görünmesini Nasıl Sağlayabilirim ?
Diş muayeneniz sonrasında diş yüzeyindeki tartar (dental plak) ve lekelenmeler diş taşı temizliği yapılarak giderilir. Eğer lekeler uzun süredir mevcut ise bu lekeleri gidermek için dişlerinizin profesyonel olarak beyazlatılması gerekebilir. Daha beyaz bir gülüşe sahip olmak isterseniz estetik dolgu yapılabilir veya dişleriniz kuronlanabilir (kaplanabilir). Diş hekiminiz yapılan muayene sonrasında size en uygun olan tedaviyi önerecektir.
Dişeti İltihabı Nasıl Oluşur?
Düzenli ya da etkin fırçalamamaktan kaynaklı olarak mikrop tabakasının dişler ya da diş eti üzerinde birikmesi sonucu oluşan bakteriler dişetlerinde iltihaba yol açar. Bu durum hafif kızarıklık, şişlik ya da beyazlık gibi belirtiler gösterebilir.
Ne Sıklıkla Dişlerimi Muayene Ettirmem Gerekir?
En az 6 ayda bir ayrıntılı diş muayenesinin yapılması öngörülmektedir.
Ağız Sağlığımı Nasıl Koruyabilirim ?
Düzenli bir ağız bakımı ile ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Size uygun bir diş fırçası, diş macunu ile doğru ve etkin fırçalama yöntemiyle diş ipi kullanarak ara yüzlerin temizlenmesi sağlanabilir. Düzenli hekim kontrolleri ağız sağlığınızı korumada yeterli olacaktır.
Diş İmplantı Kanser yapar mı?
Titanyumun sağlamlığı, hafifliği ve toksik olmamasının yanı sıra biyouyumluluk ve kemik entegrasyonunun çok iyi olması sebebiyle implant yapımında en çok tercih edilen metaller arasında geldiği bilinmektedir. Doku dostu olan titanyum implant ile yapılan tedaviler kansere sebep olmaz. Titanyum aynı zamanda ortopedide de sık sık tercih edilen bir metaldir. Bu konuda iki alanda da tek bir kansere sebep olma vakasına rastlanmamıştır. Bu nedenle implant kanser yapar mı sorusuna gönül rahatlığı ile hayır cevabı verilebilir.
Diş İmplantı Sonrası Çok Ağrı Olur Mu?
İmplant tedavisi, cerrahi müdahaleler ile tamamlanan bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle implant sonrası ağrı olmaktadır. İmplant tedavisi sonrasında oluşan ağrı: Yüzün belirli kısmında şişme, diş etlerinde şişkinlik, hafif kanama sonucu acı gibi şekillerde meydana gelebilir.
Bu ağrı ve rahatsızlık şekilleri, implant sonrası semptomlar arasında sıklıkla görülmekte olup, belirli bir süre boyunca hastanın aldırış etmemesi gereken konular arasındadır.
İmplant sonrası ağrı için diş hekiminin uygun gördüğü ağrı kesiciler kullanılarak, süreçte yaşanacak ağrı hafifletilir hatta sıfıra dahi indirilebilir.
Çocuklarda Süt Dişleri Zaten Dökülmüyor mu? Tedavi Edilmesine Gerek Var mı?
Süt dişleri de normal kalıcı dişler gibi tedavi edilmelidir. Aksi takdirde ağrı, kötü koku, beslenme bozukluğu, çiğneme zorluğu gibi birçok probleme yol açabilir. Hatta bu dönemde tedavi edilmeyen dişler ileride diş çapraşıklığı ve çene gelişiminde bozukluk gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Süt dişlerdeki çürükler tedavi edilmediğinde hem ağrı hem de dişlerdeki madde kayıpları nedeniyle çocuk etkin bir çiğneme yapamayacak, beslenme bozuklukları oluşabilecektir. Öte yandan estetik açıdan dişlerin kötü görünümü çocuğu rahatsız edecektir. Bir diğer önemli sonuç ise süt dişlerindeki çürüklerin ilerlemesiyle oluşacak enfeksiyonun altındaki sürekli diş germine zarar vermesidir. Çürükler tedavi edilmediğinde ilerleyerek dişin çekimine gerek duyulduğunda o dişin yerine gelecek sürekli dişin boşluğunu koruyabilmek adına yer tutucu denen apareylerin yapılması gerekecektir. Bunun yerine o süt dişinin tedavi edilmesi hem daha sağlıklı hem de daha kolay bir işlemdir.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINIZ İÇİN
Bize Ulaşın
Medidenta Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak, son teknoloji cihazlar ve her biri branşlarında uzman doktorlarımız ile ağız ve diş sağlığınızda yaşadığınız sorunlarınıza profesyonel çözümler sunuyor;
“Gülüşünüzü Birlikte Tamamlıyoruz.”